Als een ware grillmeister kreeft op de BBQ bereiden? Dan móet je de juiste garing onder de knie krijgen. Hoe? 4 BBQ-hacks van chef Joeri. Sublieme garing gegarandeerd.

Op het menu: een van de mooiste kreeften van het land, de Oosterscheldekreeft.

‘Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat, door de afwijkende DNA-structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft.’ Zo meldt de eigen website van het culinaire schaaldier.

En echt: de nodige praktijkervaring leert dat de wetenschap het absoluut bij het juiste eind heeft.

Maar.

Hoe bereid je de kreeft respectvol én smakelijk?

Nodig:

 • 2 kreeften uit de Oosterschelde
 • 1 barbecue met opgestookte houtskolen
 • 1 ruime pan met kokend water
 • 1 bak ijswater
 • mix smaakmakers

Hoe dood je een kreeft?

Er bestaan verschillende manieren om de kreeft te doden (Zwitserland heeft recent het levend koken van kreeften verboden). Ik prefereer 1 uur op ijs, dan het mes door de kop en daarna meteen blancheren.

In 4 stappen naar een sublieme garing op de grill:

 1. Kreeft blancheren.
  Net als met groenten van de BBQ: blancheer de kreeft zo’n 3 minuten in een ruime pan kokend water (het beestje moet kopje onder kunnen), liefst op voorhand gevuld met een smaakmakende mix van  bijvoorbeeld knolselderij, tijm, rozemarijn, peperkorrels. Na het blancheren direct in een bak ijskoud water om het garingsproces te stoppen.
 2. Kreeft roken op de BBQ.
  Na het blancheren mogen de gehalveerde kreeften ongeveer 10-12 minuten op het rooster, onder een dichte barbecue-deksel. Let op dat de kolen niet te heet zijn (90-110 graden Celsius) en leg ze nooit tussen de vlammen. Lekker is het om mild rookhout of snippers tussen de kolen te leggen voor een subtiele rooksmaak.
 3. Of grillen.
  Dat kan natuurlijk ook; op middel matig vuur, om-en-om, 4-6 min.
 4. Serveren.
  Als het goed is hebben de Oosterscheldekreeften – naast de fantastische smaak van zichzelf – wat extra’s meegekregen door het blancheren en roken of grillen. Veel hebben ze niet meer nodig. Maar er gaat wat mij betreft níets boven een goede zelfgemaakte citroenmayonaise.

Smakelijk.

Ook lekker: asperges van de BBQ.

En hier lees je waarom ’s lands enige echte BBQ-bakfiets dé BBQ-cateraar voor jouw fuif is.

Oosterschelde kreeften! #lobster #oosterschelde #kreeft link in bio

Een bericht gedeeld door Joeri Kruize // BAQ-fiets® (@baqfiets.amsterdam) op

De #oosterscheldekreeft nu in het seizoen! Geniet ervan! #duurzaam #seizoensgebonden #visenseizoen #kreeft #freshfood   Een bericht gedeeld door VisenSeizoen (@stichtingvisenseizoen) op