Als een ware grillmeister kreeft op de BBQ bereiden? Dan móet je de juiste garing onder de knie krijgen. Hoe? 4 tips van chef Joeri. (Sublieme garing gegarandeerd.)

Op het menu: een van de mooiste kreeften van het land, de Oosterscheldekreeft. Want:

‘Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat, door de afwijkende DNA-structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft.’ Zo meldt de website van het schaaldier.

En echt. De praktijk leert dat de wetenschap het absoluut bij het juiste eind heeft.

Goed. Terug naar de BBQ-tips:

Hoe bereid je de kreeft respectvol én smakelijk?

Nodig:

  • 1 of 2 kreeften uit de Oosterschelde
  • ’n Barbecue met opgestookte houtskolen
  • Ruime pan met kokend water
  • Bak ijswater
  • Mix smaakmakers

Voorbereiding: de kreeft doden
Er bestaan verschillende manieren om de kreeft te doden (Zwitserland heeft recent het levend koken van kreeften verboden). BBQ-chef Joeri geeft de voorkeur aan:

  • 1 uur op ijs,
  • het mes door de kop
  • en daarna meteen blancheren.

Door naar de bereiding:

4 tips voor ’n sublieme garing van kreeft op de BBQ:

  • De kreeft van tevoren blancheren
    Altijd doen voor je gaat grillen. Blancheren (ook van groenten) voorkomt een hoop (rauwe) ellende.
    Vul een ruime pan met water – de kreeft moet kopje onder kunnen – en een smaakmakende mix van bijvoorbeeld knolselderij, tijm, rozemarijn en peperkorrels.
    Breng het water aan de kook.
    Blancheer de kreeft zo’n 3 minuten in het kokende water.
    Stop ‘em na het blancheren direct in een bak ijskoud water om het garingsproces te stoppen.
    Na het afkoelen de kreeft(en) halveren.

Daarna heb je – in ieder geval – 2 opties:

  • De kreeft roken op de BBQ.
    Leg de gehalveerde kreeften na het blancheren ongeveer 10-12 minuten op het rooster onder een dichte barbecue-deksel.
    Let op dat de kolen niet te heet zijn (90-110 graden Celsius). En leg ze nooit tussen de vlammen.
    Tip: extra lekker is het om mild rookhout of -snippers tussen de kolen te leggen voor een subtiele rooksmaak.
  • Of grillen.
    Dat kan natuurlijk ook. Grill de gehalveerde kreeften op matig vuur, om-en-om, 4-6 min.

En de laatste tip, niet onbelangrijk:

  • Serveren.
    Als het goed is hebben de Oosterscheldekreeften – naast de fantastische smaak van zichzelf – wat extra’s meegekregen door het blancheren in de smaakmix. En natuurlijk door het roken of grillen. Veel meer hebben ze eigenlijk niet nodig.
    Maar. Er gaat wat Joeri betreft níets boven een goede zelfgemaakte citroenmayonaise.

Smakelijk.

Ook gruwelijk lekker: asperges van de BBQ.

Geef je liever de grilltang uit handen? Lees dan vooral waarom BAQ-fiets jouw BBQ-cateraar is.

Meer BBQ-recepten?

Van zalm tot asperges