Wie zalm op de BBQ wil bereiden, doet er goed aan eerst het geheim van de smit grillmeister te lezen.

Waarom?

Je kent het wel. Situatie: zalig weer. De zon schijnt, de barbecue ronkt, de BBQ-gasten proosten op het leven, de zalm ligt klaar om op de gloeiendhete kolen gegaard te worden.

Maar. Wat is de beste bereidingswijze? Had je ‘em eerst moeten marineren? Kan-ie zo op de grill? Of maak je er beter een zalmpakketje van?

Hongerige ogen staren je aan. Wat nu?

Simpel. Volg de BBQ-tips van grillmeister Joeri om te zorgen dat je roze vis niet zwart gaat zien.

Tips: zalmpakketje op de BBQ

Voor wie geen idee heeft welke zalm te kiezen: Joeri geeft de voorkeur aan biologische kweekzalm uit Noorwegen. Maar dat terzijde.

En dan:

  • Zalm (en eigenlijk bijna iedere vis) doet het op de BBQ ’t best en papillotte. Oftewel: in aluminiumfolie. Een gezellig zalmpakketje dus.
  • Je kunt de zalm in folie van tevoren klaarmaken. Het liefst wel dezelfde dag. En bewaar ze na voorbereiding in de koelkast. Haal de pakketjes er een half uur voor het grillen uit om op temperatuur te komen. Wellicht overbodig, maar toch: niet in de zon leggen.
  • Een hele zalmfilet doet het goed bij een shared barbecue – je prepareert dan één joekel van een zalmpakket.
  • Wil je de zalm in mootjes hakken? Zorg dat de zalmmoten even groot zijn voor gelijke garing.
  • Neem in beide gevallen, groot of klein, een dubbele en ruime strook aluminiumfolie om de zalm of zalmmoten in te pakken.
    • Dubbel: om de vis extra te beschermen tegen de hitte van het vuur.
    • Ruim: zodat er geen kruiden of sappen uitrollen tijdens het grillen.
  • Bedek de zalm rijkelijk met groenten, kruiden en olie. Ga dus vooral niet te zuinig te werk met de ingrediënten.

Zalm barbecueWelke groenten en kruiden gaan er mee in het zalmpakket?

Mix naar believen. Joeri verstopt zijn zalmzijde op de barbecue graag onder een bed van oa (zie ook op de foto):

bladpeterselie
daslook
zeekraal
dille
ui
en wat schijven citroen.

Het daadwerkelijke bereiden van de zalm op de BBQ is (heerlijk) eenvoudig: gooi de pakketjes (afhankelijk van de dikte) zo’n 8-10 minuten op de grill.

Zalig met (op de BBQ geroosterd) brood en natuurlijk anderen groenten van de BBQ.

Ook verschrikkelijk lekker en zalig simpel: asperges op de BBQ.

BAQ-fiets op jouw BBQ-fuif?