Asperges + BBQ = ’n gouden combinatie. Op zoek naar een vlammend (en simpel) BBQ-recept om grillpunten mee te scoren? Lees dan zéker verder.

Het aspergeseizoen is officieel geopend (5 april mensen!). Zin om het vuur flink op te stoken? Dit is het favoriete en razend simpele asperge-recept van grillmeister Joeri:

Witte asperges van de BBQ met licht gerookte botersaus

(of beurre blanc)

Dit heb je nodig:

  • Ongeveer 4 tot 5 asperges per persoon.
    Tip: ga voor wat dikkere asperges, dan blijft er na het schillen nog lekker wat over.
  • Grote pan met kokend water
  • Bak met (ijskoud) water
  • Zachte olijfolie (dus niet extra vierge)

Voor de saus:

  • Gezouten roomboter – favoriet van BAQ-fiets: Guernsey gezouten roomboter, zilte zoute en volle roomboter
  • Kruiden (bladpeterselie, kervel)
  • Rookmot (beukenhout of eikenhout)

Aanvullend op hierboven nodig voor de beurre blanc:

  • Patentbloem
  • Volle melk
  • Witte peper en zout
  • Aspergekookvocht
  • Eventueel roomkaas

Tools:

  • Vuurvaste sauspan
  • En natuurlijk een BBQ

Bereiding van de asperges:

  • Blancheer de geschilde witte asperges (afhankelijk van de dikte) zo’n 8 minuten.
  • Direct terugkoelen in ijswater, even droogdeppen en bewaar ze – gewikkeld in wat keukenpapier – tot het barbecue-feest begint. Je kunt ze al een dag van tevoren prepareren.
  • Besprenkel het witte goud vlak voor het grillen met wat zachte olijfolie.
  • Grill ze ongeveer 3 minuten op de BBQ en niets meer aan doen.

Bereiding van de saus:

  • Smelt en rook een stevige klont roomboter in een vuurvaste sauspan op een gesloten barbecue.
  • Voor een extra punch voeg je rookmot toe aan de kolen.
  • Als de boter licht begint te bubbelen (na een minuut of 5/6) haal je de pan van het vuur.
  • Voeg op het laatst een handje fijngehakte zachte kruiden toe (zoals bijvoorbeeld bladpeterselie en kervel).

Bereiding van de beurre blanc:

Smelt en rook de roomboter zoals hierboven en maak op het gasfornuis de beurre blanc af volgens klassiek recept:

  • Voeg op 100 gram boter 2 grote eetlepels patentbloem toe.
  • Goed doorroeren en op laag vuur ongeveer 3 minuten garen (anders smaakt de saus bloemig).
  • Voeg een flinke soeplepel (ongeveer 200 ml) van het asperge-kookvocht toe.
  • Goed roeren en vul al roerend aan met volle melk tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
  • Breng op smaak met witte peper, zout en een handje fijngehakte zachte kruiden (bladpeterselie en kervel).

Wil je saus nog voller en romiger: voeg er twee eetlepels roomkaas aan toe.

Wat is lekker bij dat witte goud van de grill?
Giet de gerookte botersaus of beurre blanc over de gegrilde asperges en serveer ze bijvoorbeeld met eieren van de BBQ of hasselback aardappelen van de grill (één van de lekkerste BBQ-trends van 2018, als je het ons vraagt).

Psst: hier vind je 3 recepten om zelf een weergaloze BBQ-saus te maken.

Groene asperges van de BBQ

Groene asperges op de BBQLiever groen dan wit? Ga te werk als hierboven:

snijd een stukje van de onderkant af (schillen hoeft eigenlijk niet), blancheer de groene asperges 1 minuut in kokend water met wat zout en laat ze direct afkoelen in koud water.

Leg ze vervolgens op de gloeiendhete grill tot ze een mooi grillrandje hebben.

Tip: Groene asperges an sich zijn een lekkere side. Maar. Ze doen het ook bijzonder goed in bijvoorbeeld een speltsalade met andere vers gegrilde groenten.

Meer gruwelijk lekkere BBQ-recepten en grilltips van de BBQ-chef vind je hier.

Tip!

Voor wie de grilltang liever uit handen geeft: Joeri trekt de hele zomer (en winter) met de BAQ-fiets door het land voor de ene na de andere culinaire BBQ-catering. Die van jou ook in 2019?