Het is zo lekker, verse groenten met een heerlijke grillsmaak. Maar. Krijg jij groenten op de BBQ niet gaar? Grillmeister Joeri deelt dé BBQ-hack. Zodat jouw groenten nooit meer rauw (of zwartgeblakerd) van de grill komen.

Gepost: 4 mei 2018 / Laatste update: 1 juni 2020
Door: BAQ-fiets’ eigenaar & BBQ-chef Joeri

Allereerst: leuk dat je groenten op de BBQ gaat bereiden! Zelf ben ik groot fan van knapperig groen van de grill. Vaste prik op mijn catering-menu is dan ook een salade met vers gegrilde groenten. Alles, maar dan ook alles, gaat bij mij op de barbecue.

In dit blog deel ik graag:

– Welke groenten het goed doen op de BBQ
– De meest eenvoudige truc om ze goed gaar te grillen
– Groenten die extra aandacht nodig hebben (aubergine, courgette & prei)

Ribeye op de BBQ - foto: Michael Jellema

Ribeye op de BBQ bereiden?
BBQ-chef Joeri deelt zijn favoriete (makkelijke) ribeye-recepten: snel, slow én geeft tips.

Groenten die het goed doen op de BBQ:

Er zijn natuurlijk talloze groenten die stukken lekkerder zijn met een rooksmaak en grillrandje. Groeten die het sowieso goed doen op de barbecue:

Hoe bereid je groenten op de BBQ?

Die vraag word me vaker gesteld. Eén belangrijke tip: probeer de groenten niet rechtstreeks op de barbecue zelf gaar te krijgen.

Dat gaat je namelijk nooit lukken zonder dat het een zwartgeblakerde ellende wordt.

Dé hack? Blancheren.

Door de groenten vooraf kort te garen en vervolgens kort op de barbecue te grillen, zijn ze niet rauw, maar hebben ze de perfecte bite. Vul dat aan met die geweldige barbecue-smaak en een mooi grillrandje, en dat wordt gegarandeerd smullen.

Hoe ga je te werk?

  • Schil de groenten.
  • Blancheer de groenten in een ruime pan met kokend water met wat zout.
  • Koel ze meteen af in (ijs)koud water.

Houd de volgende blancheer-tijden aan:

  • Groene asperges: 1 minuut
  • Witte asperges: 8 minuten
  • Wortelen: 3 minuten
  • Bloemkoolroosjes: 5 minuten

Prei, aubergines en courgette hoeven niet geblancheerd te worden. Verderop leg ik uit hoe je deze groenten mooi grillt.

Na het blancheren bereiden op de BBQ:

  • Besprenkel de groenten met wat zachte olijfolie.
  • Leg ze op de gloeiendhete BBQ tot je grillsporen ziet.

TIP: voor een extra punch leg je een blokje eiken- of beukenhout aan de zijkant tussen de kolen.

Hoe serveer je de gegrilde groenten?

Serveer de gegrilde groenten bijvoorbeeld met wat speltpasta, mozzarella en/of zelfgemaakte (pesto)dressing. Of ga voor dit gruwelijk lekkere asperge-recept van de BBQ.

— tekst gaat verder onder de afbeelding —

 

Nu.nl: barbecueen met briketten of houtskool?Barbecueën met briketten, houtskool of toch echt hout? NU.nl legde de vraag voor aan BAQ-fiets’ Joeri >

Gegrilde groenten: asperges

Een paar groentesoorten verdienen wat specifieke aandacht:

Courgette van de BBQ

  • Snijd de courgettes in dikke plakken.
  • Smeer ze in met zachte olijfolie.
  • Grill ze aan beide zijden tot je grillsporen ziet (Zoals hierboven op de afbeelding).

Let op dat de courgette-plakken niet te lang op de BBQ liggen (dan worden ze snotterig).

Gepofte aubergines

Aubergines zijn het lekkerste als je ze poft op de BBQ:

  • Halveer de aubergines.
  • Bestrijk ze met een zachte olijfolie.
  • Leg ze met de schil-kant op het rooster.
  • Schuif de kolen opzij, zodat de aubergines indirect verwarmd worden.
  • Sluit het deksel en laat ze – afhankelijk van de temperatuur van je BBQ – ongeveer 12 tot 15 minuten poffen.

Prei van de grill

Een zalige klassieker en zó simpel:

  • Let de prei in zijn geheel op het rooster.
  • Laat ‘em lekker op hoog vuur zwart blakeren.
  • Het verbrande haal je er vervolgens af.
  • Snij de prei in stukken van 4 centimeter.

Succes verzekerd als je de prei-stukken serveert naast een gegrilde rib-eye. (Meer zin in vis bij het groen? Ga voor een zalm op de BBQ. En Joeri verklapt uiteraard zijn grill-geheim.)

Zo. Nu weet jij hoe je groenten op de barbecue tot in perfectie kunt grillen. Daar kom je de zomer wel mee door. En tipje: als je dan toch lekker gezond bezig bent, serveer er meteen een fris gember/citroenwatertje bij. Nu al een klassieker.

Smakelijk!

⇒ Meer BBQ’en?
Grillmeister Joeri deelt zijn beste tips & recepten:

Covid19-proof

BBQ-catering op 1,5 meter

Iets te vieren in Corona-tijden? BAQ-fiets komt vanaf 1 juni weer naar je toe!
Met een BBQ-catering op 1,5 meter afstand.