Krijg jij groenten op de BBQ ook niet gaar? Moet je kiezen tussen rauwkost of een zwartgeblakerde bende? Lees dan snel dé BBQ-hack! (Van courgette tot asperges.)

Voor wie het gemist heeft: vleesloos barbecueën is een ding (vorig jaar zelfs een heuse BBQ-trend.) Leuk. Want ook BBQ-chef Joeri is groot fan van knapperig groen van de grill. En deelt gráág zijn tips voor de lekkerste gegrilde groenten van de barbecue.

Groenten die het goed doen op de grill:

Probeer de groenten vooral niet gaar te krijgen op de BBQ zelf. Dat gaat je namelijk nooit lukken zonder een zwarte bende.

Dé hack? Blancheren.

Ga als volgt te werk:

  • Schil de groenten
  • Blancheer de groenten in een ruime pan met kokend water met wat zout
  • Koel ze meteen af in (ijs)koud water

Houd de volgende blancheer-tijden aan:

  • Groene asperges: 1 minuut
  • Witte asperges: 8 minuten
  • Wortelen: 3 minuten
  • Bloemkoolroosjes: 5 minuten

Op de BBQ:

  • Besprenkel de groenten met wat zachte olijfolie.
  • Bereid ze op de gloeiendhete BBQ tot je grillsporen ziet.

TIP: voor een extra punch leg je een blokje eiken- of beukenhout aan de zijkant tussen de kolen.

Serveer de gegrilde groenten bijvoorbeeld met wat speltpasta, mozzarella en/of zelfgemaakte (pesto)dressing. Of ga voor dit gruwelijk lekkere asperge-gerecht van de BBQ.

Courgette van de BBQ

(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Gegrilde groenten

  • Snijd de courgettes in dikke plakken.
  • Smeer ze in met zachte olijfolie.
  • Grill ze aan beide zijden tot je grillsporen ziet (Zoals hierboven op de afbeelding).

Let op dat de courgette-plakken niet te lang op de BBQ liggen (dan worden ze snotterig).

Gepofte aubergines

Aubergines zijn het lekkerste als je ze poft op de BBQ:

  • Halveer de aubergines.
  • Bestrijk ze met een zachte olijfolie.
  • Leg ze met de schil-kant op het rooster.
  • Schuif de kolen opzij, zodat de aubergines indirect verwarmd worden.
  • Sluit het deksel en laat ze – afhankelijk van de temperatuur van je BBQ – ongeveer 12 tot 15 minuten poffen.

Prei van de grill

Een zalige klassieker en zó simpel:

  • Let de prei in zijn geheel op het rooster.
  • Laat ‘em lekker op hoog vuur zwart blakeren.
  • Het verbrande haal je er vervolgens af.
  • Snij de prei in stukken van 4 centimeter.

Succes verzekerd als je de prei-stukken serveert naast een gegrilde rib-eye.

Meer smeulende BBQ-recepten

& geniale grill-hacks van de BBQ-chef