Krijg jij groenten op de BBQ niet gaar? Moet je kiezen tussen rauwkost of een zwartgeblakerde bende?

Grillmeister Joeri deelt dé BBQ-hack.

(Update: 13 mei 2019)

Voor wie het gemist heeft: vegetarisch barbecueën is een ding (eerder zelfs een heuse BBQ-trend.) Leuk. Want ook BBQ-chef Joeri is groot fan van knapperig groen van de grill. En vertelt jou gráág zijn tips voor de lekkerste gegrilde groenten van de barbecue.

Allereerst:

Groenten die het goed doen op de grill

Tip: probeer de groenten niet rechtstreeks op de barbecue zelf gaar te krijgen. Dat gaat je namelijk nóóit lukken zonder dat het een zwarte bende wordt.

Dé hack?

Blancheren.

Ga als volgt te werk:

  • Schil de groenten
  • Blancheer de groenten in een ruime pan met kokend water met wat zout
  • Koel ze meteen af in (ijs)koud water

Houd de volgende blancheer-tijden aan:

  • Groene asperges: 1 minuut
  • Witte asperges: 8 minuten
  • Wortelen: 3 minuten
  • Bloemkoolroosjes: 5 minuten

De groenten bereiden op de BBQ:

  • Besprenkel de groenten met wat zachte olijfolie.
  • Bereid ze op de gloeiendhete BBQ tot je grillsporen ziet.

TIP: voor een extra punch leg je een blokje eiken- of beukenhout aan de zijkant tussen de kolen.

Serveer de gegrilde groenten bijvoorbeeld met wat speltpasta, mozzarella en/of zelfgemaakte (pesto)dressing. Of ga voor dit gruwelijk lekkere asperge-recept van de BBQ.

Pssst. En als het nou écht allemaal niet lukt, dan is er altijd nog de ultieme BBQ-klassieker: een frisse coleslaw.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Gegrilde groenten: asperges

Een paar groentesoorten verdienen wat specifieke aandacht:

Courgette van de BBQ

  • Snijd de courgettes in dikke plakken.
  • Smeer ze in met zachte olijfolie.
  • Grill ze aan beide zijden tot je grillsporen ziet (Zoals hierboven op de afbeelding).

Let op dat de courgette-plakken niet te lang op de BBQ liggen (dan worden ze snotterig).

Gepofte aubergines

Aubergines zijn het lekkerste als je ze poft op de BBQ:

  • Halveer de aubergines.
  • Bestrijk ze met een zachte olijfolie.
  • Leg ze met de schil-kant op het rooster.
  • Schuif de kolen opzij, zodat de aubergines indirect verwarmd worden.
  • Sluit het deksel en laat ze – afhankelijk van de temperatuur van je BBQ – ongeveer 12 tot 15 minuten poffen.

Prei van de grill

Een zalige klassieker en zó simpel:

  • Let de prei in zijn geheel op het rooster.
  • Laat ‘em lekker op hoog vuur zwart blakeren.
  • Het verbrande haal je er vervolgens af.
  • Snij de prei in stukken van 4 centimeter.

Succes verzekerd als je de prei-stukken serveert naast een gegrilde rib-eye. (Meer zin in vis bij het groen? Ga voor een zalm op de BBQ. En Joeri verklapt uiteraard zijn grill-geheim.)

Zo. Nu weet jij hoe je groenten op de barbecue tot in perfectie kunt grillen. Daar kom je de zomer wel mee door. En tipje: als je dan toch lekker gezond bezig bent, serveer er meteen een fris gember/citroenwatertje bij. Nu al een klassieker.

Smakelijk!

Geniaal gegrilde groenten op jouw BBQ-fuif?

Bereid door de grillmeister zelf?