Hoe lang moeten garnalen op de BBQ? Ga je voor gepeld of juiste ongepeld? Verstop je ze in aluminiumfolie of kunnen zo op de grill?

Genoeg prangende vragen over die kleine rakkers. Sta je met de grillhanden in het haar? Of zoek je nieuwe manieren om garnalen op de BBQ te bereiden? Grillmeister Joeri deelt hier zijn garnaal-geheimen.

Geplaatst: 4 juli 2019 | Laatste update: 5 april 2020
Door: BBQ-chef Joeri

In dit BBQ-blog leg ik het volgende allemaal uit:

Welke garnalen zijn geschikt voor de BBQ?
Hoeveel garnalen reken je per persoon?
Hoe lang moeten garnalen op de BBQ?
De bereidingswijze voor ongepelde garnalen op de BBQ.
Bereidingswijze gepelde garnalen.
Hoe je garnalen in aluminiumfolie bereid (spoiler: doe het niet).

En verder:

Deel ik een eenvoudig, maar o-zo lekker recept voor garnalenspiezen van de BBQ (met wat varianten, oa een pittige).
En vertel ik hoe je garnalen in een pan op de grill kunt garen.

— tekst loopt door onder de banner —

Covid19-proof

BBQ-catering op 1,5 meter

Iets te vieren post-Corona? BAQ-fiets komt zodra het mag weer naar je toe!
Met een BBQ op 1,5 meter afstand.

Om te beginnen:

Welke garnalen zijn geschikt voor de barbecue?

Laten we starten met de basis. Er zijn tientallen – wat zeggen we – enkele honderden soorten garnalen op de markt: tropische, subtropische en koudwater-soorten. Van héél klein (zoals de befaamde Stellendammertjes) tot heel groot (de tijgergarnaal), lekker Hollands of uit internationale wateren.

Leuk om te weten: garnalen worden groter naarmate het water waarin ze leven warmer is.

Er zijn grofweg 5 populaire garnaalsoorten, die goed gegrild op de barbecue natuurlijk nóg lekkerder smaken:

  1. Black tiger garnaal

    Beter bekend als de tijgergarnaal, te herkennen aan de donkere kleur en grijze strepen op de staart. Deze garnaal wordt roze bij verhitting, is krokant, stevig en doet het bijzonder goed op de barbecue of grill.

  2. Vannamei garnaal

    Oftewel: witpootgarnaal, en afkomstig uit tropischere oorden in Azië. Dankzij de zachte structuur en stevige smaak wordt-ie steeds populairder.

  3. Roze garnaal

    Wie kent ‘em niet? Populair ding, deze roze rakker uit Zuid-Amerika en Azië. Wat kleiner dan bovengenoemde soortgenoten, maar doordat deze garnaal direct na vangst wordt gepeld en ingevroren, doet-ie het wat smaak betreft absoluut niet onder.
    De roze garnaal wordt vaak in salades en wokgerechten gebruikt; dankzij z’n bescheiden afmeting is de bereidingstijd kort. Daarom prik ik de – biologische – garnalen voor een grillsessie graag op een stokje. Of bereid ze in de pan op de barbecue.Verderop lees je hoe je garnalenspiezen het beste kunt barbecueën.

  4. Hollandse garnaal

    Klein, maar oh-zo fijn. Andere namen voor Hollandsch’ trots: grijze garnaal of Noordzeegarnaal.
    Het mooie: de kleine schaaldiertjes worden direct na vangst gekookt en terug gekoeld. Zo zijn ze langer houdbaar en trekken ze krom – wat later weer makkelijker pellen is. De temperatuur zorgt er ook voor dat ze roze kleuren.
    Het jammere: het grootste gedeelte van de Hollandse garnalen wordt linea recta naar Marokko wordt verscheept om daar gepeld te worden. En het verschil in smaak tussen gepeld en ongepeld is uiteindelijk behoorlijk. Waar ze vers en ongepeld juist licht zoetig smaken, komen ze na de reis naar Marokko terug als zoute garnaaltjes. En dat zoute komt niet door het zeewater… Hier lees je uitgebreid waar dat wel door komt.

  5. Argentijnse garnaal (favoriet!)

    Mijn favoriete garnalen op de BBQ zijn de Argentijnse. Deze koudwatergarnaal wordt voor de kust van Argentinië gevangen en heeft ook voor het koken al een dieprode kleur. De smaak heeft iets weg van kreeft; lichtzoet (kreeft op de BBQ is trouwens ook een enorme aanrader), de structuur is zalvend zacht.
    Nummer 5 heeft absoluut mijn voorkeur; en dan de wild gevangen Argentijnse garnalen. Deze worden niet in grote bassins opgevoed en bij het verpakken worden geen conserveringsmiddelen gebruikt. Als je ze ongepeld koopt, hebben ze nog écht de garnalensmaak.

(Tekst gaat verder onder het kader.)

Tip: hoeveel garnalen per persoon?

Welke garnalen op de BBQ - foto: BAQ-fiets

De hoeveelheid garnalen die je in moet slaan is, evenals de enorme diversiteit in soorten, afhankelijk van het soort, de grootte en de hoeveelheid barbecue-gerechten die de revue passeren.

Argentijnse garnaal: 6 per persoon

Bij mijn favoriet (lees hierboven waarom), de Argentijnse garnaal, reken ik 6 grote garnalen per persoon bij een barbecuesessie. Deze jongens zijn (zonder de voelsprieten) tussen de 12 en 15  centimeter groot. En ze zijn in deze hoeveelheid hoofdonderdeel van een rijkelijk gevuld BBQ-buffet.

De ervaring leert: de ene gast eet er 3, de andere gast veel meer. Gemiddeld genomen zit je met 6 per persoon dus altijd goed.

Hollandse garnalen: 40-80 gram per persoon

Wanneer je ongepelde Hollandse garnalen als finger food wilt serveren (doen!) bij het aperitief, mag je rekenen op ongeveer 40-80 gram per persoon. Voor meer zou ik persoonlijk niet gaan; dan is het piel- en pelwerk al snel niet leuk meer.

Roze garnalen op een stokje: 6 per persoon

Zoals hierboven geschreven doen de roze garnalen het erg goed op een stokje. Reken in het geval van een lekkere side-dish op zo’n 2 stokjes per persoon, waarbij er 3 garnalen op een gemiddeld stokje passen.

Let wel even op de keuze voor het stokje, maar daarover hieronder meer.

Hoe lang moeten garnalen op de BBQ?

Sappig, stevig, maar absoluut niet taai en met die o-zo verrukkelijke rooksmaak.

Precies zó moeten garnalen van de grill rollen. Nietwaar?

Lees en noteer onderstaande bereidingswijzen en er moet – theoretisch gezien dan – niets mis kunnen gaan.

Let op: ik zorg altijd dat de barbecue of open kamado goed heet en opgestookt is (grillstand – er zijn geen vlammen meer).

Op mijn barbecue ligt overigens zacht houtskool (Europees hardhout – beuk of eiken – met fsc keurmerk), dat vlamt sneller op. Maar dat terzije. Lees, als je meer wilt weten, ook mijn tips om de BBQ aan te steken.

Ongepelde garnalen

Tijgergarnalen

Tijgergarnalen kun je het beste halveren zoals bij een kreeft.

Verhit kleine tijgergarnalen op hoog vuur maximaal 1 minuut per zijde.
Grote garnalen op de BBQ mogen 2-3 minuten per zijde.

Tip: leg ze er liever te kort op dan te lang; dan drogen ze uit. Daarom gebruik ik altijd flink gloeiende kolen, zodat de hitte er goed doorheen knalt en ze nooit rauw van de barbecue komen en goed doorgegaard zijn.

Darmkanaal verwijderen

Verwijder daar waar mogelijk wel eerst het darmkanaal voor je gaat grillen.
Gewone ongepelde garnalen snij je daartoe even op de rug in. Dan haal je het er zo uit.

Gepelde garnalen

Garnalenspiezen van de BBQ - foto: BAQ-fiets

Gepelde garnalen, zoals de hierboven genoemde roze garnalen, gaar ik het liefst als een sateetje van 60-80 gram per persoon op wat lager vuur.  Hoe weet je of de garnalen gaar zijn? Simpel: zodra ze verkleurd zijn.

Let op: wel regelmatig keren. En hou het vuur dus laag; op hoger vuur schroeit alleen de buitenkant dicht en worden de garnalen van binnen niet gaar.

Hieronder vind je een lekker en eenvoudig recept voor garnalenspiezen.

Nu.nl: barbecueen met briketten of houtskool?Barbecueën met briketten, houtskool of toch echt hout? NU.nl legde de vraag voor aan BAQ-fiets’ Joeri en Jeroen Hazebroek >

Recept: garnalenspies van de BBQ

Garnalenspiezen serveer ik gráág met peterselie. Ofwel een peterselieolie, ofwel zoals met de ingredienten hieronder.

Wat heb je nodig voor 8-10 personen als flinke side dish:

  • Halve kilo garnalen
  • Platte peterselie (goede hand vol, fijngehakt)
  • Sap van halve citroen
  • Wat citroenzest naar smaak
  • 2 tenen knoflook

Maak van alle ingrediënten (behalve de garnalen natuurlijk) een mengsel, waar je de garnalen een paar uur voor de grillsessie in de koelkast in laat marineren. Een dag van tevoren bereiden kan natuurlijk ook.

Prik vervolgens vlak voor het barbecueën 3 garnalen op één spies.

Marinade als dressing

Bewaar wat restanten van het peterseliemengsel en gebruik dat na het grillen als dressing:

die er wat olie doorheen en serveer na het bakken over de spiesjes met wat peper en zout naar smaak.

Thaise garnalen

Zin in een andere variant: gebruik in plaats van peterselie eens koriander of doe extra fijngehakte gember bij de knoflook voor een Thaise variant. Extra lekker: vervang citroen voor limoen.

Pittige garnalen

Voor een een lekkere punch bij de barbecue niet schuwt: gebruik het basis peterselie-recept van hierboven. En voeg naar smaak rode peper met of zonder zaadlijst toe.

(Vergeet niet je gasten te waarschuwen.)

Garnalen in aluminiumfolie

Er zijn mensen die zweren bij aluminiumfolie – wat het bij zalm van de BBQ bijvoorbeeld erg goed doet. Maar dit heeft in het geval van garnalen niet mijn voorkeur. Simpelweg omdat het niet nodig is:

  • Grote garnalen kunnen rechtstreeks op de grill (hoe, dat lees je hierboven).
  • Roze garnalen doen het prima op een stokje (zie boven).
  • En kleinere garnaaltjes, zoals de Hollandse, kunnen in de pan (tips hiervoor vind je hieronder).
Ongepelde garnalen van de BBQ met peterseliesaus - foto: BAQ-fiets
Ongepelde garnalen van de barbecue - foto: BAQ-fiets

Garnalen in de pan

Geen zin om te rijgen? Of staan er Hollandse garnalen op het BBQ-menu? Dan is bereiding in de pan (op de barbecue natuurlijk) een prima alternatief. Niet iedere pan is geschikt voor een hete ondergrond als de barbecue. Let daar even op en zorg het liefst voor een stalen pan.

Bereiding:

– Ontdooi de garnalen van tevoren en laat ze goed uitlekken. Anders komt er teveel vocht in de pan.

– Zet de pan vervolgens op een gloeiendhete barbecue met een scheutje hittebestendige olie (arachide bijvoorbeeld, geen extra vierge).

– Schud de garnalen goed om tot ze gaar zijn (de tijd is afhankelijk van de grootte).

– Voeg er 2/3 minuten voor het eind een hand bladpeterselie, knoflook en eventueel rode peper aan toe.

Meer BBQ-recepten of tips met garnalen?

Zoals je leest: de keuze van de garnaal bepaalt de grillwijze. Als je dat op een rijtje hebt, kan een kind de was doen.

Wil je meer recepten of tips over hoe garnalen op de BBQ te bereiden? Verrassende marinades, of slimme trucs? Stuur een mailtje naar info@BAQ-fiets.nl.

Grillmeister Joeri is eigenaar van BAQ-fiets, de culinaire BBQ-cateraar van Nederland en omstreken. En uiteráárd te boeken om op jouw barbecuefeest die overheerlijke garnalen te grillen.

⇒ Meer BBQ’en?
Grillmeister Joeri deelt zijn beste tips & recepten: