’n BBQ zonder saus of dipper? Ondenkbaar. Zin om zelf een finger’ licking good dipper te maken? Dit zijn de 3 favoriete recepten van de grillmeister des huizes.

Handig natuurlijk, die kant-en-klare barbecue-sausjes. Maar er gaat niets boven een zelfgemaakte home made dipper om de vingers bij af te likken.

Toe aan wat nieuwe saus-inspiratie? BBQ-chef Joeri deelt zijn 3 favoriete recepten.

3x BBQ saus maken:

1. Salsa verde | Groene saus

Gamba's van de BBQ met salsa verde
Gamba’s van de BBQ met salsa verde – foto: BAQ-fiets

Dit heb je nodig:

  • Bosje basilicum
  • Bosje bladpeterselie
  • Paar blaadjes dragon
  • Wat muntblaadjes
  • Beetje kervel
  • 1 teentje knoflook
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Zout en peper
  • Citroensap (of ansjovisfilets)

Tools: keukenmachine of een scherp mes

Zo ga je te werk:
Hak een flinke hoeveelheid gemengde groene kruiden fijn in de keukenmachine (of mes, bij gebrek aan). Favoriete mix van de BBQ-chef: basilicum, bladpeterselie aangevuld met dragon, munt of kervel.

Bij twee handen vol kruiden kun je de rest van de ingrediënten toevoegen: 1 geperste knoflook, 6 lepels olijfolie en 1 lepel witte wijnazijn, plus 2 eetlepels kappertjes. Hak de boel flink fijn en breng op smaak met zout en peper, eventueel citroensap en/of ansjovisfilets. Smaken verschillen, dus probeer en proef, is het devies.

BBQ-tip: Meesterlijk bij goed gegrilde rib-eye. Of gamba’s van de BBQ. Of, nou ja, eigenlijk alles.

Rib-eye met BBQ saus
Rib-eye van de BBQ: gruwelijk lekker met salsa verde – foto: Michael Jellema

2. Botersaus

Dit heb je nodig:

  • 100 gram boter
  • Citroenrasp van 1/2 citroen
  • 4 blaadjes salie (in reepjes gesneden)
  • Zout en peper

Tools: BBQ, sauspannetje (of een pannetje op het fornuis) en kleine koekenpan

Zo ga je te werk:
In een pannetje op het open vuur smelt je de boter. Bak tegelijkertijd kort de geraspte schil van ½ citroen en 4 in reepjes gesneden blaadjes salie in een aparte pan. Meng beide en breng op smaak met zout en peper.

BBQ-tip: Onweerstaanbaar bij asperges van de BBQ, witte vis of gepofte aardappels van de grill (of hasselback-aardappels van de grill).

3. Harissamayonaise

Dit heb je nodig:

  • Neutrale mayonaise (liefst huisgemaakt)
  • Harissa

Zo ga je te werk:
Meng de mayonaise met harissa in een verhouding van 1 tot 2 theelepels harissa op 10 eetlepels mayonaise, al naar gelang je smaak en de gewenste pit. That’s it.

BBQ-tip: Eigenlijk subliem bij alles, maar vooral BBQ-burgers, kippendijen of een malse saté.

Oh, het water loopt je in de mond? Blijf dan vooral vér weg van deze tips voor kreeft van de BBQ.

Ps. Zelf Harissa maken? Zo doe je dat.

Wie graag de grilltang uit handen geeft: BBQ-chef Joeri fiets graag naar je toe om jouw BBQ-catering tot in de culinaire puntjes te verzorgen.