We noemen het ‘BBQ trends 2018’, maar eigenlijk zijn het gewoon verkapte BBQ-tips.

Zin om iets nieuws te proberen op de grill dit jaar?

6 dingen die je moet mag doen als het om barbecueën gaat (volgens BBQ-chef Joeri dan, hè):

1. Short grilling

De BBQ mag wat mij betreft onderdeel worden van het dagelijks kookritueel. Hoe?

Zet een klein formaat BBQ standaard op balkon of pal naast de keukendeur in de tuin, slinger ‘em aan wanneer je gaat koken en gebruik de BBQ om een of meerdere onderdelen van het gerecht snel een lekkere grill- of rooksmaak mee te geven.

Groenten kun je bijvoorbeeld prima even kort blancheren op het fornuis en af-roosteren op de grill. Hetzelfde geldt voor aardappelen. En fruit (zie hieronder).

Ook vis en bepaalde vleessoorten kunnen zo van BBQ naar het bord. Dunne plakjes vlees (rib-eye, entrecote, bavet of staartstuk – zonder zenen) doen het heel goed met short grilling.

Het woord zegt het al: grill ze heel kort om en om op een heet rooster (geen vlammen). Vooraf alleen bestrooien met grijs zeezout en gemalen zwarte peper.

2. Meerdere BBQ’s in de tuin

De echte liefhebbers hebben een aantal BBQ’s om verschillende grill-methodes toe te kunnen passen. Vergelijk het met je keuken waar meestal een oven, wat gaspitten en bijvoorbeeld een stomer te vinden zijn: allemaal bedoeld voor andere bereidingswijzen.

Wat betreft de BBQ’s:

 • Een pelletgrill is geschikt voor het langer garen of slow roasten (8 tot 24 uur) van bijvoorbeeld een mooi stuk brisket op een continue temperatuur. Zie het als een oven die lang aan staat, maar dan met het effect van de BBQ.
 • Op een ketel-BBQ met opgestookte kolen kun je het vlees vlak voor serveren op hoge temperatuur afgrillen.

Voor wie geen ruimte voor een complete buitenkeuken:

 • Een kamado kan in principe beide. Voor de leek is het misschien een uitdaging om de temperatuur goed te reguleren.

3. Fruit van de grill

Laat tijdens het eten de grill lekker aan staan (of steek de BBQ opnieuw aan) en grill fruit als dessert. Harde fruitsoorten doen het vooral goed, zoals:

 • ananas
 • appel
 • meloen

Hoe bereid je fruit op de BBQ?

 • Je kunt een spies maken en deze kort grillen.
 • Of grotere stukken roosteren en serveren met een bolletje citroen-sorbetijs of puur (geiten)yoghurtijs. Lekker als frisse tegenhanger bij de lekkere rooksmaak van het fruit.

5. Hasselback aardappelen op de BBQ

Klassieke dis, maar dé manier om een aardappel mooi op lage temperatuur in een gesloten BBQ te garen. Voor wie een wat chiquere side wil bij bijvoorbeeld asperges van de BBQ.

Twee slimme manieren om hasselback aardappelen te snijden:

5. Geitenlamsvlees

Zie je de laatste tijd veel bij topchefs en ik ben ook al jaren fan: geitenvlees. Lange tijd een ondergewaardeerd restproduct van de geitenmelk-industrie, maar hartstikke lekker.

Een lamsboutje van een jong bokje doet het bijzonder goed op de BBQ:

 • Houd het puur met zwarte peper en zeezout
 • Op lage temperatuur garen (reken op zo’n vier tot vijf uur, afhankelijk van het gewicht, tot je de juiste kerntemperatuur hebt bereikt).
 • Tijdens het grillen insmeren met olie en gepofte knoflook.

Tip: hamburgetjes van geitengehakt
Als het garen van een bout je te lang duurt, vraag je slager (in de Utrechtsestraat in Amsterdam zit een slagerij met het lekkerste Spaanse geitenvlees) om geitengehakt en maak er hamburgertjes van. Serveer op een gegrild biologisch brioche-broodje met een plakje geitenkaas, harrisa-mayo en wat waterkers.

6. Groenten BBQ’en

Overblijvertje van de BBQ-trends uit 2017 en wat mij betreft een fijne tegenhanger van al het vleesgeweld: groenten van de BBQ. Als side of in een (vegetarische) salade. Courgettes, wortelen, bloemkoolroosjes en gepofte aubergines doen het goed op de grill. En natuurlijk asperges. Lekker in het seizoen nu en gruwelijk lekker met een eenvoudige gerookte botersaus.

Lees ook vooral even dé hack om groenten op de BBQ  perfect te garen.

Groenten op de BBQ - foto: Ilsoo van Dijk
Groenten op de BBQ – Foto: Ilsoo van Dijk

Zin om de BBQ-touwtjes uit handen te geven? Ga voor een volledig verzorgde BBQ-catering van chef Joeri.