Het geheim van de smit. Natuurlijk willen we dat delen. Want de BBQ aansteken (van wegwerp tot weber): het is een dingetje. En wat als de vlam er ineens uit is, maar je het nog niet uit wil maken?

Na tientallen, wat zeggen we, honderden BBQ-sessies weet chef Joeri wel hoe hij de fik er lekker in moet krijgen. Of netter gezegd: hoe u de BBQ het meest effectief (opnieuw) kunt aansteken.

Een goed begin is het halve werk.

Stap 1: Kies het juiste houtskool

  1. Ga voor goed, zacht houtskool. Hoe harder de oorsprong van het hout, hoe langer het duurt voor het weer brandt. Zuid-Afrikaanse houtskool, hout van de Australische Acacia (Black Wattle) is zacht en vlamt sneller op. Black Ranch Marabu bijvoorbeeld is gemaakt van een harde Cubaans houtsoort. Niet gebruiken in dit geval.
  2. Ga altijd voor houtskool met een keurmerk. Beter nog: gebruik houtskool van echt hout, dan weet je zeker dat je goed zit.
  3. Gebruik niet te grote houtskolen: het duurt langer voor ze branden. En van gruis dooft het – goede kolen geven overigens sowieso niet zoveel gruis, maar dat terzijde.

Tip: zorg voor goeie beluchting van onderaf.

Stap 2: (opnieuw) aansteken met starter

Aansteken met een starter is snel en effectief. Bovendien is het een briljant hulpmiddel wanneer die laatste worst niet gaar dreigt te worden. Of erger: als het vuur bijna gedoofd is en je ineens trek krijgt in nog wat sappigs van de gril.

Los van je formaat BBQ, met deksel of zonder: gooi de kolen in de vuurstarter. aansteken en in 15 minuten kun je beginnen of direct door met grillen.

Snel en bijzonder effectief.

Pas wel op: gooi geen brandbare vloeistoffen (lampenolie, gels, benzine of wat dan ook) op je barbecue om ‘em weer op te starten. Je kunt ermee in het ziekenhuis belanden. Weet ik helaas uit ervaring met anderen.

Geen zin in worst? Favoriet in huize BAQ-fiets: mosselen van de BBQ >