In de categorie levensvragen: ga je voor een goedkope BBQ of wordt het toch een wegwerp-BBQ?

Het is al dagen – wat zeggen we – wéken gruwelijk mooi BBQ-weer. En dan komt er een dag dat je voor het belangrijke dilemma komt te staan: ga je (weer) voor een wegwerp-grill of is het slim om paar tientjes te steken in een goedkope barbecue?

Mogen we het ‘probleem’ voor eens en voor altijd voor je oplossen?

Komen ze:

5 redenen om een goedkope BBQ te kopen (en de wegwerp-BBQ links te laten liggen)

En nou niet afhaken. Dit wordt geen moreel pleidooi tegen de wegwerp-BBQ (ook al zou die ijzersterk zijn). Wel wil onze BBQ-chef een case bouwen vóór goedkope(re) barbecues die prima een zomertje – of twee – mee kunnen.

Want. In plaats van een paar euro verspillen aan een wegwerp-bakje, kun je wat mij betreft beter een tientje of twee/drie steken in een goedkoop alternatief, zoals deze geinige barbecue van IKEA , dit leuke meeneem-BBQ’tje of – voor wie vaker grillt in park of op het strand – deze BBQ van Weber.

En dit is waarom:

1. ’n Barbecue op pootjes kun je op een tafel zetten – wat véél gemakkelijker grillt dan hurkend of liggend op de graszoden. Bonus: wanneer je dan staand barbecuet, gaan de kleren van jou en je grillgasten niet zo stinken.

2. De hitteverdeling gaat – goedkope BBQ of wat duurder – altijd tien keer beter dan in een metalen pruttelbakje. Lees: de groenten en andere lekkernijnen (zalm!) worden gelijkmatiger gaar.

3. De meeste basic BBQ’s zijn tegenwoordig afsluitbaar. Wat betekent dat je langzaam kunt garen of, hoe lekker, roken.

4. Zonder de goedheilige grillman uit te hangen; we gooien al genoeg weg. En wedden dat je het ding volgend jaar toch weer gebruikt? Plus: afgedankte barbecues gaan gewoon naar de schroot om er wellicht in de toekomst weer een BBQ van te maken.

5. En dan wat mij betreft het allerbelangrijkste: Geen.Schroeiplekken.In.Het.Park.

Red de grasmat, mensen!

BBQ schroeiplekken Westerpark - dankzij de wegwerp-BBQ
Het Westerpark in Amsterdam na een mooie BBQ-dag…

Klaar om te grillen? Grillmeister Joeri deelt zijn beste BBQ-recepten (om je vingers bij af te likken).

Of liever de grilltang uit handen geven? Dan is BAQ-fiets jouw barbecue-cateraar!