Pochen met een knappe vis van het vuur? Rook eens verse makreel op de BBQ. Inruk maken gegarandeerd…

Ondergetekende had de eer zijn BBQ-inspiratie met mooie visbaksels te mogen delen in ELLE Eten. Naast drie andere chefs, te weten Erik van Loo (patron cuisinier van tweesterrenrestaurant Parkheuvel), Thijs Meliefste van restaurant Meliefste en Jord Althuizen, collega-grillmeester.

Wat die tip dan is? Vooruit, komt-ie:

Gerookte makreel op de BBQ

Dit heb je nodig:

  • Gesloten BBQ of een rookkastje*
  • Aluminium of rvs bakje
  • Rvs ovenschaal met rooster
  • Rookmot
  • Hete kolen
  • Makreel (zo’n 300 gram)
  • Bouquet garni van selderij, prei, rozemarijn, sjalot, knoflook, bladpeterselie en citroen
  • Grof zeezout
  • Voor erbij: zuurdesembrood en peterselie-olie

*Het leukste (en meest budget-vriendelijke) is een zelfgebouwd rookkastje. Boor daarvoor een gat van 3 cm doorsnee in de bodem van een wijnkist of Google even naar alternatieve doe-het-zelf-tips. Teveel gedoe? Rook met Smaak is een goed (online) adres.

Recept:

  • Gebruik een schoongemaakte makreel van zo’n 300 gram, zout hem licht met grof zeezout.
  • Leg een bouquet garni van selderij, prei, rozemarijn, sjalot, knoflook, bladpeterselie en citroen op een aluminium of rvs bakje.
  • Snij de vis bij de buik open. Plaats hem met zijn open buik op het bouquet, en zet hem zó dat hij bijna rechtop staat.
  • Strooi rookmot op de bodem van een kleine rvs ovenschaal met rooster (oa te koop bij IKEA). Leg er met een tang 2 tot 3 withete kolen op.
  • Zet het bakje met de vis op de ovenschaal en plaats de wijnkist erover, met de bodem met gat naar boven.
  • Na 15-20 minuten is de makreel klaar – check eventueel met een kernthermometer of de kerntemperatuur 65 graden is.

Gebruik je de BBQ om te roken? Vervang stap 4 en 5:

  • Verdeel rookmot tussen de kolen. Hou de temperatuur laag (rond de 140 graden).
  • Zet het bakje met de vis op het rooster en sluit de barbecue. Doe na 15/20 minuten dezelfde kerntemperatuur-controle.

Serveer de makreel warm, met zuurdesembrood en peterselie-olie.

Ook om van te watertanden zo lekker: het favoriete asperge-recept in huize BAQ-fiets.

Vis BBQ-tips in ELLE Eten

Makreel op jouw BBQ-feest?

Bereid door de BBQ-chef zelf?