De oogst was zó goed, dat de schuur van boer Guusta in Woubrugge tot de nok is gevuld met uien. 70.000 (!) kilo. En ze kan ze niet kwijt. Weggooien is (dood)zonde, dus Get Chef’s helpt: via hun app kunnen uien besteld worden. Geweldig. Maar dan? 3 van mijn favoriete recepten met ui, oa van de grill:

1.Gepofte ui met tijm, olijfolie en knoflook. Leg twee lagen aluminiumfolie op elkaar (20x20cm) met een hele ui in schil, een takje tijm, olijfolie en een teen knoflook. Vouw het pakketje naar boven toe dicht, maar hou een klein gaatje aan de bovenkant open voor de stoom.  Leg de pakketjes 15-20 minuten op medium heet vuur. Laat het licht afkoelen. De ui is gekarameliseerd en hierdoor heerlijk zoet. Lekker in salades, op broodjes met Brandt&Levie-worst of gewoon los.

2.Uien van het vuur. Gebruik de BBQ als fornuis en bak een flinke hoeveelheid in stroken gesneden uien in een stalen pan met ruim olijfolie (niet te heet, verschuif de pan) op open vuur. Voeg hierbij knoflook, Sel de Guerande en grove zwarte peper uit de molen. Afblussen met een scheut witte wijn en aan ’t einde een flinke hand platte peterselie. De rooksmaak van de barbecue geeft dat beetje extra. Gruwelijk lekker bij burgers, in een salade of in een uiensoep (Johannes van Dam heeft wat mij betreft het lekkerste recept).

3.Niet ván de grill, wel voor erbij: pickles. Lang houdbaar en heerlijk. Voor pickles zijn er vele geschikte recepten online beschikbaar. Zelf snij ik de uien in ringen en pekel ze een dag van te voren met een hoeveelheid zout. Breng een gewenste hoeveelheid witte azijn aan de kook met water (1:1) en voeg toe; mosterdzaad, venkelzaad, jeneverbes, zwarte peper en suiker (afhankelijk van hoe zoet je het wil hebben, ik maak pickles met en zonder suiker). Voor de kleur en smaak kan ook kurkuma gebruikt worden. Hierdoor krijgen de uien een mooie gele kleur. (Wist je dat kurkuma naast kleurstof ook veel gezonde eigenschappen heeft?)

Uien van boer Guusta bestellen kan hier:

Komt dat goed uit. Momenteel ben ik een paar recepten aan ’t schrijven mbt Ui vs BBQ #bbq#amsterdam Regram by @getchefs Red de uien van boer Guusta! In haar schuur in Woubrugge liggen op dit moment zo’n 70.000 kilo uien. De oogst was zo goed dat Guusta deze uien aan geen enkele groothandel meer kan verkopen. De uien zijn nog twee maanden goed en het lijkt erop dat ze dan allemaal weggegooid moeten worden. Dit wil Get Chef’s niet laten gebeuren! In onze app kan iedereen daarom nu de uien van boer Guusta bestellen! #savetheonion #dontwastetheplate #ui #onion #food #duurzaam #boer #duurzaam #voedselverspilling #voedsel #gerechten #horeca #restaurant #restaurants #groente #veggies #veganfood #vegan #getchefs #savetheplate #houdbaarheidsdatum #green #foodie #milieu #instafood #instadaily #instadailyphoto #boerin

Een bericht gedeeld door Joeri Kruize // BAQ-fiets ® (@baqfiets.amsterdam) op

Zoek je een BBQ-catering op locatie? Laat je wensen weten en je ontvangt een offerte op maat.