Hoe stook je het vuur weer op?

Posted by on aug 8, 2017 in BLOG
Hoe stook je het vuur weer op?

Het was zo perfect. Vurig en smeulend. Alles klopte. En ineens was de vlam eruit. Het samenzijn bijna gedoofd. Maar wacht. Je wil het nog niet uitmaken. Niet nu al. Nog één laatste…

…verse worst met pimente d’Espelette. Om het af te leren. Langzaam laten garen tot-ie gaat sissen van sappigheid.

Hoe je het BBQ-vuur nog een beetje opstookt?

’n Paar tips vooraf in de categorie weet wat je stookt.

    1. Ga voor goed, zacht houtskool. Hoe harder de oorsprong van het hout, hoe langer het duurt voor het weer brandt. Zuid-Afrikaanse houtskool, hout van de Australische Acacia (Black Wattle) is zacht en vlamt sneller op. Black Ranch Marabu bijvoorbeeld is gemaakt van een harde Cubaans houtsoort. Niet gebruiken in dit geval.
    2. Ga altijd voor houtskool met een keurmerk. Beter nog: gebruik houtskool van echt hout, dan weet je zeker dat je goed zit.
    3. Gebruik niet te grote houtskolen: het duurt langer voor ze branden. En van gruis dooft het – goede kolen geven overigens sowieso niet zoveel gruis, maar dat terzijde.
    4. Zorg voor goeie beluchting van onderaf.

Los van je formaat BBQ, open of dicht: als die worst niet gaar dreigt te worden op de laatste smeulende kolen, gooi ze in de vuurstarter, aansteken en in 15 minuten kun je door met grillen. Snel en bijzonder effectief.

Pas op: gooi geen brandbare vloeistoffen (lampenolie, gels, benzine of wat dan ook) op je barbecue om ‘em weer op te starten. Je kunt ermee in het ziekenhuis belanden, weet ik helaas uit ervaring met anderen.

Geen zin in worst? Favoriet in huize BAQ-fiets: mosselen van de BBQ >

 

Show Buttons
Hide Buttons