’n BBQ zonder saus of dipper? Ondenkbaar. Wil je zelf een finger’ licking good BBQ-saus maken? Dit zijn de favoriete recepten van de grillmeister des huizes.

Laatste update: 31 mei 2020
Door: BAQ-fiets’ Joeri

Handig natuurlijk, die kant-en-klare barbecuesausjes. Maar er gaat niets boven een zelfgemaakte home made dipper om de vingers bij af te likken. Toe aan wat nieuwe saus-inspiratie? Dit zijn met stip mijn favorieten:

Salsa verde
Gremolata
Botersaus
Harissamayonaise

Salsa verde | Groene BBQ-saus

Gamba's van de BBQ met salsa verde
Gamba’s van de BBQ met salsa verde – foto: BAQ-fiets

Ingrediënten:

– Bosje basilicum
– Bosje bladpeterselie
– Paar blaadjes dragon
– Wat muntblaadjes
– Beetje kervel
– 1 teentje knoflook
– 6 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel witte wijnazijn
– 2 eetlepels kappertjes
– Zout en peper
– Citroensap (of ansjovisfilets)

Tools:
keukenmachine of een scherp mes

Bereiding:
Hak een flinke hoeveelheid gemengde groene kruiden fijn in de keukenmachine (of mes, bij gebrek aan). Favoriete mix van de BBQ-chef: basilicum, bladpeterselie aangevuld met dragon, munt of kervel.

Bij twee handen vol kruiden kun je de rest van de ingrediënten toevoegen: 1 geperste knoflook, 6 lepels olijfolie en 1 lepel witte wijnazijn, plus 2 eetlepels kappertjes. Hak de boel flink fijn en breng op smaak met zout en peper, eventueel citroensap en/of ansjovisfilets. Smaken verschillen, dus probeer en proef, is het devies.

Serveer-tip:
Meesterlijk bij garnalen van de BBQ. Of, nou ja, eigenlijk alles.

Covid19-proof

BBQ-catering op 1,5 meter

Iets te vieren in Corona-tijden? BAQ-fiets komt vanaf 1 juni weer naar je toe!
Met een BBQ-catering op 1,5 meter afstand.

Gremolata

Ingrediënten (genoeg voor 4 personen):

– Biologische citroen
– Bosje platte peterselie (handvol nodig)
– 2-3 teentjes knoflook – het liefst roze of verse knoflook
– Milde olijfolie (niet te bitter)
– Peper en zout

Bereiding:

– rasp de schil van de helft van de citroen en pers de citroen vervolgens uit
– hak een goede hand vol bladpeterselie fijn
– hak 2 tot 3 tenen knoflook fijn
– mix met goeie milde olijfolie
– breng op smaak met peper, zout en een scheutje citroensap

Serveer-tip:
Gremolata is gruwelijk lekker bij oa ribeye van de BBQ. Maar eigenlijk bij alle vleessoorten van de grill én brood van het rooster.

Teveel BBQ-saus gemaakt? Gremolata is nog tot twee weken prima houdbaar in de koelkast.

Nu.nl: barbecueen met briketten of houtskool?Barbecueën met briketten, houtskool of toch echt hout?
NU.nl legde de vraag voor aan BAQ-fiets’ Joeri >

Botersaus

Ingrediënten:

– 100 gram boter
– Citroenrasp van 1/2 citroen
– 4 blaadjes salie (in reepjes gesneden)
– Zout en peper

Tools:
BBQ, sauspannetje (of een pannetje op het fornuis) en kleine koekenpan

Bereiding:
In een pannetje op het open vuur smelt je de boter. Bak tegelijkertijd kort de geraspte schil van ½ citroen en 4 in reepjes gesneden blaadjes salie in een aparte pan. Meng beide en breng op smaak met zout en peper.

Serveer-tip:
Onweerstaanbaar bij asperges van de BBQ, witte vis of gepofte aardappels van de grill (of hasselback-aardappels van de grill).

Harissamayonaise

Ingrediënten:

– Neutrale mayonaise (liefst huisgemaakt)
Harissa

Bereiding:
Meng de mayonaise met harissa in een verhouding van 1 tot 2 theelepels harissa op 10 eetlepels mayonaise, al naar gelang je smaak en de gewenste pit. That’s it.

Serveer-tip:
Eigenlijk is harissamayonaise subliem bij alles, maar vooral BBQ-burgers, kippendijen of een malse saté.

Loopt het water je in de mond? Blijf dan vooral vér weg van deze tips voor kreeft van de BBQ.

Zelf Harissa maken?

Zo doe je dat:

⇒ Meer BBQ’en?
Grillmeister Joeri deelt zijn beste tips & recepten: