Wie zalm op de BBQ wil bereiden, doet er goed aan eerst het geheim van de smit grillmeister te lezen.

Geplaatst: 23 mei 2017 | Laatste update: 4 mei 2020
Door: BBQ-chef Joeri

Je kent het wel. Het is zalig weer. De zon schijnt. De barbecue ronkt. Gasten proosten op het leven. En prutsen bij de borrel geduldig wat met van die verrukkelijke Hollandse garnaaltjes van de BBQ. Jouw pièce de résistance van deze barbecuesessie – zalm – ligt geduldig te wachten om op de gloeiendhete kolen gegaard te worden.

Maar.

Wat is de beste bereidingswijze bij zalm op de BBQ? Kan een zalm zo op het rooster? Of beter ingepakt? In zijn geheel? In mootjes? Hongerige ogen staren je aan. Wat nu?

Dé hack voor perfecte zalm van de BBQ

Grillmeister Joeri weet als geen ander hoe je zalm het beste op de barbecue kunt bereiden. Vaste prik op het catering-menu is de hele zalmfilet gegaard in diverse groenten en kruiden. En reken maar dat er aan het einde van een grillfeest geen flake meer over is.

Hieronder deelt hij dé BBQ-hack die er gegarandeerd voor zorgt dat jouw zalm – moot of hele filet – tot in culinaire perfectie van de grill rolt. (Met natuurlijk de nodige extra tips en trucs.)

Zalm en papillotte: zalmpakket

Zalm – en eigenlijk bijna iedere verse vis – doet het op de barbecue het best en papillotte. Oftewel: ingepakt in aluminiumfolie. De voordelen van een zalmpakket:

  • Het is razend makkelijk.
  • Zalm in folie kun je ruim van tevoren klaarmaken. Het liefst wel op de dag van de barbecuesessie.
  • Je hebt er tijdens het grillen nagenoeg geen omkijken naar.
  • De controle op het garen is groter dan bijvoorbeeld bij bereiding op een plankje (ook al zie je de vis niet).
  • Er is volop mogelijkheid om extra smaak toe te voegen.

Ribeye op de BBQ - foto: Michael Jellema

Ribeye op de BBQ bereiden?
BBQ-chef Joeri deelt zijn favoriete (makkelijke) ribeye-recepten: snel, slow én geeft tips.

Hoe maak je een zalmpakket voor op de BBQ?

  1. Kies voor een hele zalmfilet: fantastische showstopper bij een shared barbecue. Je prepareert dan één joekel van een zalmpakket.
  2. Of ga voor mootjes. Let op: zorg ervoor dat de zalmmoten even groot zijn voor gelijke garing.
  3. Neem in beide gevallen, moten of hele zalmfilet, een dubbele en ruime strook aluminiumfolie om de vis in te pakken.
    • Dubbel: om de vis extra te beschermen tegen de hitte van het vuur.
    • Ruim: zodat er geen kruiden of sappen uitrollen tijdens het grillen.
  4. Bedek rijkelijk met groenten, kruiden en olie. Ga dus vooral niet te zuinig te werk met de ingrediënten. (Hieronder vind je Joeri’s favoriete smaakmakers.)
  5. Vouw de zalmpakketten goed dicht. Zorg er wel voor dat je ‘em makkelijk open kunt maken tijdens het garen om even te spieken.
  6. Bewaar ze na voorbereiding in de koelkast.

— Tekst gaat door onder de foto’s —

Zalmfilet onder een bedje van groenten en kruiden
Zalmpakket op de barbecue

nu ook mogelijk

private dining, vergadering of lunch

binnen @ BAQ-fiets ~ "de Werkplaats"

Bereiding op de BBQ

Het daadwerkelijke bereiden van de zalm op de BBQ is (heerlijk) eenvoudig. Zodra het grillfeest begint, moet je alleen de tijd even in de gaten houden:

  1. Haal de pakketjes een half uur voor het grillen uit de koelkast om op temperatuur te komen.
  2. Wellicht overbodig, maar toch: leg ze niet in de zon.
  3. Zorg verder voor middelmatig vuur.
  4. Leg het pakket of de pakketjes – afhankelijk van de grootte, zalmmoten of hele zalmfilet – 8 tot 10 of 12 tot 16 minuten in het midden van de barbecue.
  5. Als je barbecue een deksel heeft, sluit deze dan.

Serveer de zalm bijvoorbeeld met (op de BBQ geroosterd) brood en verse groenten van de BBQ.

Hoe weet je of de zalm gaar is?

  1. Gebruik een kernthermometer: de juiste temperatuur is 55 graden voor mooie roze filets (altijd medium rare, anders worden ze droog).
  2. Open af en toe de pakketjes. Wanneer de gebruikte groenten beetgaar zijn, is je zal dat meestal ook.
  3. Zie je dat de zalm wit uit begint te slaan? Haal hem dan direct van het vuur (dan ben je eigen al te laat…).

Nu.nl: barbecueen met briketten of houtskool?
Barbecueën met briketten, houtskool of toch echt hout? NU.nl legde de vraag voor aan BAQ-fiets’ Joeri en Jeroen Hazebroek >

Extra rooksmaak aan de BBQ-zalm

Het allerlekkerste is natuurlijk om die zalm een overheerlijke rooksmaak mee te geven. Hoe doe je dat?

Ga te werk als hierboven. Is de vis bijna klaar? Of zijn de groenten beetgaar? Haal het pakket van het rooster, maak het voorzichtig open, doe wat rookmot tussen de kolen (zorg dat het vuur getemperd is), leg het pakket open terug, doe het deksel dicht en laat het nog lekker 2-3 minuten.

Groenten & kruiden in het zalmpakket

Je vroeg het je vast al af: welke groenten en kruiden gaan er mee in het pakketje?

De grillmeister zelf verstopt zijn zalmzijde gráág onder een bedje van oa (zie ook op de foto):

  • bladpeterselie
  • daslook
  • zeekraal
  • dille
  • ui
  • en wat schijven citroen.

Maar Joeri’s devies is vooral: mix naar believen.

Kortom:

Zalmfilets bereid je het makkelijkst op de barbecue als pakket, en papillotte.

  1. Beslis: zalmmoot of hele filet.
  2. Kies je toppings.
  3. Pak ze lekker in.
  4. Let goed op wanneer ze gaar zijn.

That’s all folks. Happy grilling!

⇒ Meer BBQ’en?
Grillmeister Joeri deelt zijn beste tips & recepten: