Dit wordt geen pleidooi tegen de wegwerp-BBQ (ook al zou die ijzersterk zijn). Wel wil ik een case bouwen vóór goedkope(re) barbecues die prima een zomertje – of twee – mee kunnen.

Want. In plaats van een paar euro verspillen aan een wegwerp-BBQ-bakje, kun je wat mij betreft beter een tientje of twee/drie steken in een goedkoop alternatief, zoals deze geinige barbecue van IKEA , deze no-nonsense barbecue van Blokker, dit leuke meeneem-BBQ’tje of – voor wie vaker grillt in park of op het strand – deze BBQ van Weber. En dit is waarom:

1. ’n Barbecue op pootjes kun je op een tafel zetten – wat veel gemakkelijker grillt dan hurkend of liggend op de graszoden. Bonus: wanneer je dan staand barbecuet, gaan de kleren van jou en je grillgasten niet zo stinken.

2. De hitteverdeling gaat – goedkope BBQ of wat duurder – altijd tien keer beter dan in een metalen pruttelbakje. Lees: de producten worden gelijkmatiger gaar.

3. De meeste basic BBQ’s zijn tegenwoordig afsluitbaar. Wat betekent dat je langzaam kunt garen of roken.

4. Zonder de goedheilige grillman uit te hangen; we gooien al genoeg weg. En wedden dat je het ding volgend jaar toch weer gebruikt? Plus: afgedankte BBQ’s gaan gewoon naar de schroot om er wellicht in de toekomst weer een BBQ van te maken.

5. En dan wat mij betreft het allerbelangrijkste: Geen.Schroeiplekken.In.Het.Park.

Red de grasmat, mensen!

BBQ schroeiplekken WesterparkHet Westerpark in Amsterdam na een mooie dag…

Hier vind je wellicht wat verrassende BBQ-recepten en meer grill-geneuzel. Of check deze pagina.

Liever geen gedoe met grilltangen? Dan is BAQ-fiets jouw barbecue-cateraar!