Simpel, snel, gruwelijk lekker en voor iedere oester- en BBQ-liefhebber een must-do: oesters op de BBQ.

Geen idee hoe je die ziltige zaligheden op de grill moet bereiden? Laat BBQ-chef Joeri nou een fervent oesterliefhebber en grootverbruiker zijn.

Voilà:

3 snelle technieken om oesters op de BBQ te bereiden

Er zijn natuurlijk 1001 manieren om een oester op de barbecue te grillen. Hier 3 verschillende technieken die een prima basis vormen om lekker verder te experimenteren.

Om te beginnen bij het begin:

Welke oesters doen het goed op de grill?

  • Ga voor zo vers mogelijk.
  • En kies zo groot mogelijke oesters, nummertje 0 of 1. Grote oesters hebben veel vlees en meer sap om tot zich te nemen tijdens het garingsproces.

Voor de bereidingstijden hieronder geldt hoe kleiner de oester, hoe korter de bereidingstijd.

Let op: geen oester is hetzelfde. Probeer er altijd eerst eentje uit en check hoe die smaakt. Het is zonde om een dozijn weg te moeten gooien, omdat ze te lang op de kolen hebben gelegen, nietwaar?

De beloofde technieken:

1. Oesters à la minute

Dit heb je nodig:
– Oesters nummertje 0 of 1.
– ’n Open BBQ met een temperatuur van 250 – 300 graden – de kolen zijn witheet, geen vlammen.
Totale bereidingstijd: bij een oester #0 of #1 ongeveer 3 minuten (doe een testrondje, zie hierboven).
Wat ga je doen?
De oester laten garen in zijn eigen vocht tot-‘ie open knapt:

  1. Leg de dichte oester ongeveer 1 minuut op de deksel op de grill.
  2. Draai de oester om – hij ligt nu op de schelp – tot-ie open knapt. Als je het knappen niet hoort, dan is een ander signaal dat je ineens gesis hoort.
  3. Haal de oester van de BBQ (pas op: héét!) en maak de oester verder open.
  4. Met een beetje geluk is de oester tijdens het grillen al losgekomen uit de schelp en/of zit-ie niet meer aan de deksel vast.
  5. Zit de oester nog vast: maak hem zachtjes los van de deksel en presenteer de oester daar ook op. Serveer met een drupje geklopte citroenmayonaise.

Wist u dat… grillmeister Joeri stiekem ook een heuse oesterman is? Just saying.

tekst loopt door onder de afbeeldingen

Oesters in schelp op de grill
Op de BBQ gegaarde oesters met citroenmayonaise

Covid19-proof

BBQ-catering op 1,5 meter

Iets te vieren in Corona-tijden? BAQ-fiets komt vanaf 1 juni weer naar je toe!
Met een BBQ-catering op 1,5 meter afstand.

2. Gerookte oesters met klassieke vinaigrette

Dit heb je nodig
– Oesters nummertje 0 of 1.
– ’n Open BBQ op 250 tot 300 graden – met withete kolen, geen vlammen.
– Kamado op 90-110 graden (gesloten BBQ).
– Zachte rookmot, bijvoorbeeld beuk.
– Vinaigrette met bosui of sjalotjes, of een zachte sojasaus.
Totale bereidingstijd: bij een oester nummertje 0 of 1 ongeveer 5 minuten (doe een testrondje, zie hierboven).
Wat ga je doen?
De oester laten garen in zijn eigen vocht tot-‘ie open knapt en daarna roken op de kamado:

  1. Gaar de oesters zoals bij BBQ-techniek 1 hierboven.
  2. Leg de oesters in de schelp op de kamado
  3. Sluit het deksel en rook de oesters ongeveer 2 tot 3 minuten
  4. Serveer met een vinaigrette met fijngehakte bosui of sjalotjes. Of ga voor een zachte sojasaus.

3. Gegratineerde oesters van de BBQ

Dit heb je nodig:
– Oesters nummertje 1 of 2 – houd bij een nummertje 0 een iets langere bereidingstijd aan.
– ’n Open BBQ op 180-210 graden; met withete kolen, geen vlammen.
– Fijngehakt mengsel van droog broodkruim + platte peterselie + knoflook + pittige kaas (bijvoorbeeld roquefort, parmezaan, of Old Amsterdam).
– Voor wat extra pit: naar smaak een snuf Piment d’Espelette of (een halve) rode peper.
– Roomboter
Totale bereidingstijd: bij een oester #0 of #1 ongeveer 6-8 minuten (doe een testrondje, zie hierboven).
Wat ga je doen?
De geopende oester gratineren en kort bereiden op de grill:

  1. Open de oesters
  2. Laat ze – met het vocht – zonder deksel in de schelp liggen
  3. Verdeel wat broodkruimmengsel over de oesters en leg er een klontje boter naast
  4. Leg ze 6 tot 8 minuten op het rooster
  5. Serveer ze met natuurlijk met een koud glas bubbels.

___

⇒ Met deze slimme truc worden jouw gegrilde groenten altijd perfect gaar op de BBQ.

Recept: oesters met gratin van de BBQ
Gegratineerde oesters van de BBQ

⇒ Meer BBQ’en?
Grillmeister Joeri deelt zijn beste tips & recepten: