Van plan om mosselen op de BBQ te bereiden? Mogen we tippen: dit gruwelijk lekkere en klassieke recept uit de grillkeuken van BAQ-fiets. 

Vaste BAQ-gasten kennen ze misschien: de finger lickin’ good mosselen van de BBQ – niet zo lang geleden nog in overvloed geserveerd tijdens de Rollende Keukens en geliefde dis op menig bruiloft en grillpartij.

Thuis proberen? Maar geen idee hoe?

Probeer dan eens dit barbecue-recept van grillmeister Joeri:

Klassieke mosselen op de BBQ

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • Sjalot (gesnipperd)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 wortel (winterpeen – fijngesneden)
  • venkel (fijngesneden)
  • 1 kilo gewassen mosselen
  • Pittige worstje (bijvoorbeeld kolbász of chorizo) in blokjes gesneden
  • 1 glas witte wijn (droge kookwijn is prima)
  • Handje rookmot
  • Flinke dot crème fraîche

Tools:

  • BBQ met deksel
  • Vuurvaste pan

Zo ga je te werk:

  1. Fruit een fijngesneden sjalotje met ui, wortel en venkel (eveneens fijngesneden) op de barbecue in een koekenpan die je af kunt sluiten of een afsluitbare grill (zo’n zwart of groen ei bijvoorbeeld).
  2. Voeg in blokjes gesneden pittige worst toe, bijvoorbeeld kolbász of chorizo.
  3. Als laatste de mosselen erbij.
  4. Blus het zaakje af met een glas witte wijn en doe de deksel op de pan of barbecue.
  5. Zodra de mosselen opengaan, hussel je de boel even om en voeg je een handje rookmot toe aan de kolen – aan de zijkant van de barbecue.
  6. Laat de rook 2 tot 3 minuten neerslaan op de mosselen.
  7. Voeg aan het eind een goeie lik crème fraîche toe.

Serveer de mosselen met vers brood, bijvoorbeeld een in plakken gesneden baguette.

Geen vuurvaste pan tot je beschikking? Of bang dat de koekenpan die je hebt de hete kolen niet zal overleven? Een mooi alternatief:

Mosselpakketje op de BBQ

Zo ga je te werk:

  1. Bereid het eerste deel van bovenstaand recept gewoon op het fornuis (dat kan al van tevoren, mocht je elders gaan grillen).
  2. Maak van dubbelgevouwen aluminiumfolie pakketjes (leuke tip gespot op mosselen.nl).
  3. Volg de BBQ-stappen hierboven.

Zo simpel kan het zijn.

Past niet alles in 1 pakketje? Maak er een paar. Schep de mosselen, zodra ze gaar zijn, wel even over in een schaal. Dat eet en sopt wat makkelijker.

Dat het u wel moge smaken.

Wanneer is het mosselseizoen?

Het Zeeuwse mosselseizoen (bodemcultuurmosselen) begint meestal begin juli, maar het hangt natuurlijk allemaal van het weer af. De hangcultuurmosselen zijn er vaak begin juni al klaar voor om in de pan gegooid te worden. En vervolgens blijven die lekkere rakkers er maar liefst negen maanden lang.

Mosselen.nl houdt een trouwens handige stelregel aan: als de ‘r’ in het seizoen is. Dus je hebt nog even.

Liever asperges? Dit recept voor asperges op de BBQ is even simpel als weergaloos.