Nederlandse kaas met de smaak van Italië? Welzeker. Oudwijker maakt ambachtelijke kazen met het beste van beide landen. En dat smaakt toch een partijtje lekker. 

Lekker eten moet gedeeld worden en deze bijzondere kaas verdient een spotlight. In het kort: in de polder net buiten Utrecht bereidt Oudwijker bijzondere kazen van Nederlandse melk volgens traditionele methoden van halfharde Noord-Italiaanse bergkazen. Het duo achter Oudwijker, Rutger en Marieke, ging daarvoor in de leer bij de prijswinnende kaasmaker Cesare Ribolzi.

Wat er zo anders is aan dit kleine genot? De kazen liggen minder lang in de pekel dan traditionele Hollandse kaas en zijn daardoor minder zout, ze worden niet geperst en krijgen geen plastic coating. In plaats daarvan genieten ze een specifieke behandeling van keren, wassen met zout water en wrijven met de droge hand en natuurlijk een forse dosis liefde.

Dat intensieve proces resulteert in een korst van natuurlijke schimmels. En nu vraagt u zich natuurlijk af hoe dat dan smaakt. Denk aan een late namiddag aan de voet van een boomrijke berg onder de Italiaanse voorjaarszon met uitzicht over het Lago Maggiore en in de verte de frisse geur van de Alpen. Best wel zalig dus.

Kaas & barbecue

Oudwijker telt drie Nederlandse en vier Italiaanse kazen, waarvan de Pietra – roodflora/witschimmel kaas – op de plank van huize BAQ-fiets belandde. Een scherpe pittig, brokkelig kaasje met een bittertje. Doet het wonderwel naast de barbecue als side-smaakmaker of ervoor met een aperitief.

Reken de komende tijd op meer puike (side)producten in mijn BBQ-blog rond het thema barbecue. Of struin door de toenemende hoeveelheid grill-tips en barbecue-recepten.

Beeld Oudwijker