Klaar voor een nieuw jaar grillen en smoken? Dit zijn dé grote BBQ trends voor 2017. BBQ-breakfast anyone?

Wie dacht dat barbecueën niet meer is dan bij de eerste zonnestraal een lap vlees op een gloeiend rooster gooien, heeft het mis. Zoals de modewereld zichzelf jaar-in-jaar-uit weet te vernieuwen met verse prints, silhouetten en materialen, kent ook de BBQ-wereld haar eigen trends op gebied van grillen en smoken. Wat 2017 gaat brengen?  Gloeiende, gloeiende…

1. Vleesloos barbecueën.

Wat? Schrik niet. Geen paniek. Vlees blijft. Zie het zo: de vleesconsumptie in Nederland wordt bewuster, de afname mag echter sneller. Dus is, ter leering ende vermaeck, vleesloos barbecueën helemaal zo gek niet. BAQ-fiets houdt wel van een uitdaging en is fervent aanhanger van alternatieven voor vlees (BAM! check die vega-banger) en bij iedere BBQ-sessie gaan er veel biologische groenten op de grill*.

Verzot op een sappige rib-eye? Het internationale BBQ-credo in 2017 is HHOW – Heritage/Heirloom/Organic/Wild. Nagaan dus waar dat malse stuk vlees het vandaan komt. Ik noem dat: grillen met geweten, of bewust barbecueën en doen dat sinds dag één.

2. BBQ-breakfast.

Let op, dit gaat ‘em worden. Want wie mag je niet wakker roken met een briljante breakfast-burger? Ook smakelijk: stook bij het krieken van de dag de kolen op en grill een dikke plak oerbrood op de gloeiende plaat. Smoke-roasted eitje erbij, huisgemaakte truffelmayo… Overigens, de eerste BBQ-breakfast-catering-aanvragen zijn al binnen (het betere begin van een vrijgezellenfeest: breakfast-burgers & bier).

BAQ-fiets als cateraar van jouw BBQ-breakfast? Zo geregeld.

3. De culinaire barbecue.

Nu de barbecue haar entree in de keukens van de betere restaurants heeft gemaakt en er zowel binnen als buiten de landsgrenzen het ene na het andere BBQ-restaurant opent, gaat het ouderwetse grill-menu (taaie vleesspiezen en zwartgeblakerde burgers) in vlammen op. Dat het tijd werd. (Zie hier de nodige voorbeelden van hoe het ook kan; culinair barbecueën, slow roasten en koken op kolen. En bijzondere BBQ-recepten vind je hier.)

4. Technisch barbecueën.

Anno 2017 is er geen enkel excuus meer voor een doorgegaard stuk vlees. Overal zijn prima kernthermometers te koop, lijsten met kerntemperaturen te vinden en barbecues zijn veel meer dan een stuk staal en wat kolen. De BBQ-blits maak je natuurlijk met een bluetooth-thermometer. Razendslimme apparaten, waarmee je tot op zo’n 50-100 meter afstand via de app een seintje krijgt wanneer de temperatuur ‘on point’ is. Naast de grilltang wat mij betreft BBQ-tool nummer 1.

PS. Barbecueën in 2017 doet de echte griller natuurlijk overal – achtertuin, dakterras, park, camping – en op ieder moment van de dag – ontbijt, lunch, diner, midnight-snack, met dank al aan al die handzame, solide en snelstokende BBQ’s. Oh, en niet nieuw, wel in de gaten houden: barbecueën op of onder een zoutsteen. Al even een ding en in 2017 wordt deze BBQ-trend volgens Barbecue Bible nog heter. Hier vind je leuke manieren om de zoutsteen op de BBQ te gebruiken.

*Tip: schil en blancheer de groenten van tevoren in kokend water met wat zout en koel ze meteen af in koud water. Asperges 1 minuut, wortelen 3 minuten, bloemkoolroosjes 5 minuten. Courgette en aubergine kunnen er meteen op. Een gouwe ouwe is prei: lekker op hoog vuur zwart laten blakeren en daarna het verbrande eraf halen. Succes verzekerd.

Lees ook: Waarom je wat mij betreft beter een goedkope BBQ kunt kopen.

BBQ-catering op locatie Markermeer

Bron o.a. Huffington Post, Barbecue Bible.

BAQ-fiets BBQ-catering is de enige echte BBQ-bakfiets van Nederland.