’n Barbecue zonder saus of dipper? Ondenkbaar. 3 favorieten van de grillmeester des huizes.

Salsa verde | Groene saus

Hak een flinke hoeveelheid gemengde groene kruiden fijn in de keukenmachine (of mes, bij gebrek aan) – bijvoorbeeld basilicum, bladpeterselie aangevuld met dragon, munt of kervel. Bij twee handen vol kruiden kun je 1 geperste knoflook, 6 lepels olijfolie en 1 lepel witte wijnazijn toevoegen, plus 2 eetlepels kappertjes. Op smaak brengen met zou en peper, eventueel citroensap en/of ansjovisfilets. Smaken verschillen, dus probeer en proef, is het devies.

> Meesterlijk bij goedgegrilde rib-eye én gamba’s én, nou ja, eigenlijk alles.

Botersaus

In een pannetje op het open vuur 100 gram boter smelten, bak tegelijk kort de geraspte schil van ½ citroen en 4 in reepjes gesneden blaadjes salie. Mengen en op smaak brengen met zout en peper.

> Onweerstaanbaar bij asperges van de BBQ, witte vis of gepofte aardappels van de grill.

Harissamayonaise

Meng een neutrale mayonaise (liefst huisgemaakt natuurlijk) met harissa in een verhouding van1 tot 2 theelepels harissa op 10 eetlepels mayonaise, al naar gelang je smaak en de gewenste pit.

> Eigenlijk subliem bij alles, maar vooral BBQ-burgers, kippendijen of een malse saté.

Oh, het water loopt je in de mond? Blijf dan vooral vér weg van deze tips voor kreeft van de BBQ.